Vleeskalverhouderij fam. van Stempvoort

Vleeskalverhouderij fam. van Stempvoort

Over Vleeskalverhouderij fam. van Stempvoort

Wij zijn Teunis en Henriëtte van Stempvoort, trotse ouders van 4 kinderen; Marvin, Babette, Jurgen en Emily. Onze boerderij staat aan de rand van het Binnenveld; het buitengebied tussen Ede, Veenendaal en Bennekom. Het is de ‘oude stek’ van Teunis, zijn ouders hadden destijds een gemengd bedrijf met 20 melkkoeien en 300 vleeskalveren. In 1998 hebben wij het bedrijf overgenomen, de melktak is toen afgestoten omdat het niet rendabel was voor de toekomst. Wij zijn verder gegaan met de vleeskalveren en daarnaast had Teunis een baan bij een loonwerker. In 2005 kregen we de mogelijkheid om uit te breiden met de vleeskalveren. Daar waren we heel blij mee, Teunis is toen gestopt bij de loonwerker en we hebben ons bedrijf uitgebreid naar 930 kalverplaatsen. Intussen liggen er weer nieuwe bouwplannen klaar en hopen we in 2016 uit te breiden naar 1250 plaatsen. Ook hebben we nog wat hobbyschapen en een pony. Ons doel is om met elkaar een gezond familiebedrijf te runnen! Daarbij vinden we het belangrijk dat de kalveren een goede verzorging krijgen en dat we samen het overzicht kunnen houden. Wij houden blankvleeskalveren. Ze krijgen 2 maal daags melk en daarnaast ruwvoer wat bestaat uit brokjes gemengd met gehakseld stro. De kalveren kunnen onbeperkt water drinken. Voor het aanmaken van de melk is veel heet water nodig wat verwarmd wordt dmv een biomassakachel. Het klimaat in de stal wordt geregeld door een computer, die stuurt de ventilatoren en automatische roldeuren aan. Een frequentieregelaar zorgt voor minimaal energieverbruik. De mest wordt voor ongeveer 75% afgevoerd naar een speciale bewerkingsinstallatie; de KGBI, de rest rijden we uit over ons bouwland.

Bijzonderheden

Een van de redenen dat we meedoen aan Vallei Boert Bewust is dat we willen laten zien wat er op een kalverhouderij gebeurd. We hebben namelijk gemerkt dat er nog veel mensen zijn die een negatief beeld hebben bij deze sector, bijvoorbeeld als het gaat om de huisvesting. Het is onze uitdaging om als kalverhouder aan iedereen te kunnen laten zien wie we zijn en wat we doen!

Nieuwsgierig geworden?…
Voel je welkom op ons bedrijf!
Teunis en Henriëtte van Stempvoort (stempvoort@hotmail.com)
milieu
mest
energie
dierwelzijn
diergezondheid
maatschappij
beeldkwaliteit

waar onze boeren te vinden zijnOnze website maakt gebruik van cookies, door op akkoord te klikken stemt u in met het gebruik hiervan.