Welkom op de website van Vallei

Melkveehouderij De Wachteldonk

Wij zijn Evert Blaauwendraat en Helma Breunissen. Wij wonen en werken op melkveebedrijf De Wachteldonk in Renswoude. Op ons bedrijf houden we 100 melkkoeien en 50 stuks jongvee.
Het welzijn van de dieren vinden we belangrijk. Daarom verblijven onze koeien in een ruime stal met ventilatoren, rijdt er een mestrobot rond zodat de vloer in de stal schoon blijft, en hangt er een borstel waar de koeien zich lekker kunnen laten borstelen. In het voorjaar mogen de koeien de wei in. Daar maken we ieder jaar een feestje van, waar iedereen naar mag komen kijken.

Omdat we melken met een melkrobot, hebben onze koeien zelf de keuze wanneer ze de wei in gaan en wanneer ze naar de stal komen om gemolken te worden. Dat betekent veel vrijheid voor de boer én voor de koeien.

Onze melk wordt grotendeels verwerkt tot Leerdammer kaas. Daarnaast hebben we sinds 2017 een melktap op onze boerderij, waar iedereen een fles lekkere, verse melk kan komen tappen.

We zijn trots op onze boerderij en op onze koeien! Wil je komen kennismaken met onze koeien, stuur dan even een mailtje om een afspraak te maken: e.c.blaauwendraat@gmail.com. Ook kun je ons volgen op facebook en op de hoogte blijven van nieuwtjes van onze boerderij: www.facebook.com/boerderijdewachteldonk

In 2021 is een filmpje gemaakt waarin Evert en Helma vertellen hoe zij de dieren verzorgen. In het filmpje vertellen ze ook hoe de koeien naar buiten gaan. Zij maken namelijk gebruik van een ‘weidepoort’. Benieuwd wat dat is? Bekijk het filmpje!

Melkveehouderij De Wachteldonk

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Voor op het erf van Melkveehouderij De Wachteldonk staat een melktap. De verkoop van verse melk en van vleespakketten, zorgt voor veel aanloop van klanten. Evert en Helma staan voorbijgangers graag te woord en laten ze graag een kijkje nemen in de stallen. Jaarlijks wordt er een opendag georganiseerd met het naar buiten gaan van de koeien. Belangstellenden hebben dan ook de mogelijkheid om de kalfjes te aaien en de melkrobots te bekijken.
    Het bedrijf is actief op facebook en heeft een eigen website. De Wachteldonk is erkend leerbedrijf SBB en tevens is er personeel uit de regio werkzaam op het bedrijf.

  • Voor het thema Milieu scoort Melkveehouderij ‘De Wachteldonk’ een pluspunt omdat ze zelfvoorzienend zijn in ruwvoer. Dit betekent dat de boer het voer zelf verbouwd en er enkel wordt bijgevoerd met krachtvoer wat buiten het bedrijf wordt aangekocht.
    Daarnaast is de geurhinder zeer laag, zelfs minder dan 50% van de maximale vastgestelde norm. 

  • Om Energie te besparen, hebben Evert en Helma verschillende maatregelen getroffen. 

    Een voorkoeler zorgt ervoor dat de melk wordt gekoeld voordat het de melktank ingaat. Zo kan worden bespaard op het koelen van de melktank. Ook wordt er energie bespaart doormiddel van een frequentieregelaar op de vacuümpomp van de melkrobot.

    Meer dan 75% van de gebruikte energie wordt opgewekt met zonnepanelen die op het dak van de sta liggen. 

    Energie besparen is zowel goed voor het milieu als voor het terugbrengen van kosten.

  • Om het Welzijn van de dieren te bevorderen heeft de stal diepstrooisel in de boxen. Dit zijn ligplekken met een dikke laag strooisel waardoor de koe comfortabel kan gaan liggen. Daarnaast kunnen de koeien afkalven in een strohok met vers en schoon stro wat comfortabel en hygiënisch is voor het afkalven. Een ander goed punt op het gebied van welzijn is dat de kalveren tot de leeftijd van minimaal 3 maanden een hok met stro tot hun beschikking hebben.
    Dakisolatie bij zowel het jongvee als bij de melkkoeien in de koeienstal, zorgt voor een aangenaam stalklimaat tijdens een strenge winter of een warme zomer. Grote ventilatoren zorgen dat er op warme zomerdagen voldoende frisse lucht de stal in wordt geblazen.

  • Op het onderdeel Diergezondheid scoort Melkveehouderij de Wachteldonk het maximale aantal van 3 sterren! Via een monitoringssysteem wordt de gezondheid van de koeien nauwkeurig in de gaten gehouden. Het bedrijf is vrij van de virusinfecties IBR en BVD en daarnaast wordt er uit voorzorg ook tegen dit virus geënt. Als koeien dit virus bij zich hebben, dan betekent dit vaak een lagere melkopbrengst.
    In de stal is een mestrobot aanwezig die meerdere keren per dag de roosters schoon schuift. Hierdoor zijn er minder klauwproblemen bij de koeien.

    Alle dieren die op het bedrijf leven zijn ook geboren op het bedrijf. Er worden dus geen dieren aangekocht. Op deze manier wordt eventuele ziekte overdracht voorkomen.

  • Op en rondom De Wachteldonk is er veel aandacht voor natuur. Langs de oprijlaan staan aan beide kanten een rij met eiken. Verder zijn er veel knotwilgen en struiken op het bedrijf waar vogels en andere dieren kunnen nestelen en schuilen.
    Een veel geziene vogel in de stal is de boerenzwaluw.
    De randen naast de graskuil worden benut voor overhoek voor biodiversiteit. De bloemen die hier groeien zijn in trek bij diverse insecten en vlinders. De Wachteldonk heeft een penceel natuurweide in beheer voor het Utrechts Landschap.

  • Het erf en de gebouwen zien er netjes en verzorgd uit. Dit blijkt ook uit het maximaal aantal van drie sterren op het onderdeel Beeldkwaliteit

    De koeien lopen in de zomermaanden in de wei. De weideperiode moet 120 dagen zijn en per dag moeten de koeien minimaal 6 uur naar buiten. Ook het jongvee loopt buiten.
    Om lichtvervuiling te voorkomen is het ‘s nachts door middel van een tijdklok minimaal 6 uur donker in de stal. En extra voordeel van het licht reguleren doormiddel van een tijdklok is dat de melatonine spiegel van de koe weet welk seizoen het is en of het dag of nacht is. Dus het controleren van lichtvervuiling is bevorderlijk voor het dag- en nacht ritme van de koe.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze