Welkom op de website van Vallei

Pluimvee- en varkensbedrijf Drie-P B.V.

Drie-P BV is een echt familiebedrijf en wordt gerund door de derde generaties Bouw (toevallig heten we allemaal Pieter!). De eerste generatie begon rond 1940 met melkkoeien aan de Appelseweg 10 in Voorthuizen. Het bedrijf werd langzaam uitgebreid met leghennen in kleine stalletjes in de wei. In de jaren 70 schakelden vader en zoon over op pluimvee op de kooi en werd gestart met vleesvarkens. De stap naar zeugenhouderij was een aantal jaren later vanzelfsprekend. Begin jaren negentig breidde het agrarische bedrijf verder uit naar de huidige locatie aan de Appelseweg 11. Vlak daarna stapte de derde en huidige generatie Pieter Bouw in het familiebedrijf.

De Pluimveehouderij

Momenteel runnen wij een modern pluimveebedrijf met bruine leghennen in koloniehuisvesting, de kooihuisvesting van de toekomst. Elke kooi is 6,5 m2 groot en bevat zo’n 60 kippen. Dit aantal zorgt ervoor dat er snel een rangorde is in de groep en dus rust. Voor het welzijn van de dieren heel prettig. Elke kooi heeft voldoende zitstokruimte, scharrelmat met strooisel en een piksteen en een legnest zodat de kippen in een beschermde omgeving hun ei kunnen leggen. De kippen hebben een scharrelmat waar we regelmatig vers strooisel op doen. Deze manier van bedrijfsvoering is goed voor het milieu. Het zorgt voor minder fijnstof en een lagere uitstoot van ammoniak. Een schone lucht bevordert de gezondheid van onze kippen en ons personeel. De verse eieren worden dagelijks bij onze klanten afgeleverd. Wij fokken zelf de leghennen op: van eendagskuiken tot leghen.

Varkenshouderij
Naast leghennen hebben wij ook vleesvarkens. Al onze dieren hebben een hoge gezondheidsstatus, wat betekend dat ze bijna niet ziek worden. Zij hebben daarom nauwelijks tot geen antibiotica nodig. Wij houden onze dieren gezond door het hanteren van onder meer strenge hygiëneregels. U kunt daarom helaas niet zomaar ons bedrijf bezoeken. Op afspraak ontvangen wij kleine groepen belangstellenden en laten hen bij ons een kijkje in de keuken nemen. Dat vinden wij belangrijk en leuk om te doen. Kijk hier op onze website

Waarom zijn we deelnemer van Boert Bewust
Als sinds de start van Vallei Boert en eet bewust zijn wij enthousiast. We vinden het belangrijk om naar de mensen die bij ons uit de regio komen, te laten zien wat we doen op ons bedrijf. Mensen moeten weten en herkennen wat zij kopen.
Het mooiste is als alle takken van de agrarische sector uit onze regio aangesloten zouden zijn zodat we met elkaar de agrarische sector kunnen vertegenwoordigen. Op die manier kunnen we het onderscheid laten zien. Een biologisch bedrijf hoeft niet per definitie altijd een milieuvriendelijk bedrijf te zijn. En een milieuvriendelijk bedrijf is niet altijd diervriendelijk.

Pluimvee- en varkensbedrijf Drie-P B.V.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Er komen zeer regelmatig middelbare scholieren het bedrijf van Pieter bezoeken. Ze houden graag gevoel bij wat de jeugd bezig houdt. De gesprekken die ontstaan zijn voor hen absoluut van meerwaarde. Hoe ziet de jeugd de toekomst? Daar kunnen we soms nog veel van leren.

  • Bij varkenshouderij komt er veel ammoniak vrij, maar dit is slecht voor het milieu. Daarom heeft Drie-P een luchtwassysteem dat de ammoniak filtert, voor de lucht de stal verlaat. Zo wordt de uitstoot drastische verminderd. Daarnaast voeren ze brijvoer aan de varkens. Brijvoer is een vochtige pap en zorgt ervoor dat er geen stof loskomt uit het voer. Zo komt deze stof niet in de lucht en kunnen de varkens goed ademhalen.

  • De ventilatie op de boerderij heeft een zomer en winter stand. In de winter is minder ventilatie nodig, dus wordt er dan energie bespaard met een langzamere stand. Daarnaast hebben ze een frequentieregelaar. Die zorgt ervoor dat er minder energie verspild wordt door waar mogelijk de stroom af te sluiten of pieken op te vangen.

  • De varkens worden gelukkig gehouden door extra afleidingsmateriaal, speelgoed zoals een bal, in de stal aan te bieden en door daglicht in de stal. Daglicht in de stal zorgt ervoor dat de varkens een goed dag en nacht ritme ontwikkelen, dit zorgt voor rustigere varkens en minder spanning in de groepen. Ook worden de beren, mannelijke varkens, bij Drie-P niet gecastreerd. Vaak worden beren gecastreerd om agressiviteit en sterke geur te voorkomen. Drie-P weet de beren zonder castratie in toom te houden.

  • De varkens van Drie-P worden qua gezondheid goed in de gaten gehouden doordat de boer meedoet aan een monitoringssysteem. Hierbij onderzoekt het GD (de Gezondheidsdienst voor Dieren) hoe het met de dieren gaat. Dit zorgt er ook voor dat de varkens maar heel weinig medicijnen nodig hebben en toch gezond blijven.

  • Op het bedrijf van Drie-P wordt actief deelgenomen aan weidevogelbeheer. Zo proberen zij onder andere de kieviet te beschermen.

  • Varkensmest is niet de meest ideale mest om het land mee te bemesten door het hoge gehalte stikstof, daarom zal een akkerbouwer eerder voor koeienmest kiezen (met een lager stikstofgehalte). Daarom is het goed als de varkensmest eerst verwerkt wordt en zo beter bruikbaar wordt. Dit doen ze bij Drie-P erg goed.

  • Rondom de boerderij is de beplanting aangelegd met een landschapsplan van de gemeente. Dit plan zorgt ervoor dat het bedrijf goed opgaat in de omgeving en dat de juiste planten voor de streek worden gebruikt

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze