Welkom op de website van Vallei

28 april 2021

Column duurzaamheid ten top

Om het klimaat te redden moeten er veel boeren verdwijnen, vinden veel politici. Maar is dat niet wat te kort door de bocht?

Een boer doet veel meer dan voedsel produceren. De meeste boeren hebben zonnepanelen op hun dak en bijna alle windturbines staan bij de boeren. Maar er is zoveel meer……Iets wat bijna niemand weet is dat er steeds meer Miscanthus wordt verbouwd in Nederland.

Een rietachtig gewas

Acht jaar geleden deden wij mee aan een proef van het Louis Bolk Instituut. We wilden namelijk graag wilde watervogels weren uit de kippenuitloop. Daarom hebben we toen anderhalve hectare miscanthus gepoot. Miscanthus is een rietachtig gewas wat erg hoog wordt en ieder jaar wordt gemaaid. Het loopt na een paar weken vanzelf weer uit en is in korte tijd veel hoger dan mais. In de winter valt het blad eraf. Het blad blijft op het land en zal dan composteren. Op deze manier bemesten wij het land en onderdrukken we het onkruid.

Ook de kippen lopen graag tussen de miscanthus. Het biedt niet alleen bescherming tegen watervogels, maar ook de buizerd en de havik kunnen de kippen nu niet pakken. Daarnaast zoeken reeën er ook graag beschutting en we zien we nu ook vaak andere soorten vogels.  Het rietachtige gewas is dus heel goed voor biodiversiteit.

Verschillende doeleinden

Toen wij met dit gewas begonnen was er nog weinig bekend over dit gewas. Het gehakselde riet werd vooral als strooisel in de stallen gebruikt. Inmiddels is er al veel onderzoek gedaan naar het gewas en wordt het ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals voor warmteopwekking en als co-product in vergisters voor de opwekking van groen gas. Daarnaast zie je het gewas steeds meer als bodembedekker in plantsoenen en wordt het zelfs gebruikt als grondstof van onder andere bio plastic, papier en als vulling voor beton.

Veel meer voordelen

Tot slot bied dit super gewas nog veel meer voordelen:

  1. Miscanthus reduceert 4 x zoveel CO2 dan bos
  2. Het vangt fijnstof af
  3. Het absorbeert 3 keer meer vocht dan stro en 2 keer meer dan houtkrullen
  4. Het zorgt voor een beter stalklimaat
  5. Het bevat van nature minder bacteriën
  6. Het is beter voor de luchtwegen
  7. Het voorkomt onkruiden en uitdroging van de grond in bijvoorbeeld tuinen en plantsoenen
  8. Alles wat de miscanthus produceert is 100% biologisch afbreekbaar
  9. Het gewas gaat zeer efficiënt om met water, zon en mineralen.
  10. Je hoeft niet ieder jaar opnieuw het land te bewerken of opnieuw in te zaaien, want het gaat 15 tot 20 jaar mee.
  11. Het gewas kan goed tegen kou en droogte.

Zo zie je maar weer dat de boeren in Nederland op veel manieren bijdragen aan een gezond leefklimaat. Ze zijn erg innovatief, vooruitstrevend en denken altijd in oplossingen.
Behoudt de boeren in Nederland zodat we nog meer kunnen werken aan een gezond en duurzaam leefklimaat!

Marja de Vries
Kippenboerin op de Biohof

 

 

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze