Column Helder licht
Helder licht
Vorig maand hebben we de lampen in de koeienstal vervangen. Er waren er een aantal kapot en dit zorgde voor een sombere stal in de donkere dagen van deze herfst. Toen ze het allemaal nog deden was het een mooi systeem met 13 gaslampen van in totaal 4600 Watt die vanaf half 7 in de ochtend tot 11 uur in de avond vanzelf aangaan als het donker genoeg is: volop licht waarin het plezierig werken is.
Tien jaar geleden waren het ook moderne lampen, maar ondertussen vond ik het toch ouderwetse stroomvreters. Tijd dus om ze vervangen voor LED lampen. Mijn installateur had het in een half dagje klaar en nu werken de koeien en de boer onder nieuwe lampen met in totaal een verbruik van 2700 Watt, 40% besparing aan stroom. Ik moest er wel een beetje aan wennen: de oude lampen verlichtte de complete stal: vloer, gevels, dak, inrichting, alles was verlicht. De nieuwe LED lampen geven een veel scherper afgebakend lichtbeeld, alleen wat direct door de lampen beschenen wordt is verlicht. De kap en gevels van de stal zijn nu een stuk donkerder en ook op mijn erf is het veel minder licht doordat de stal minder licht uitstraalt. Binnen in de stal, tussen de koeien, is het echter een stuk lichter. Een dat is ook de bedoeling van de lampen.
Ik zie hierin wel een mooi voorbeeld van wat innovatie kan betekenen voor boeren. Met minder input van buitenaf bereiken we het zelfde resultaat en verliezen ook nog minder licht aan de omgeving. Nu wordt in dit geval ook nog een belangrijk deel van de input zelf opgewekt: 200 zonnepanelen op het dak produceren op jaarbasis ongeveer 50.000 kWh aan stroom, ongeveer 70% van de stroom die we gedurende het jaar verbruiken.
Innovatie gaat ons ook op het gebied van stikstof hetzelfde opleveren, daar ben ik van overtuigd. Van verschillende kanten komen er nu bedrijven naar voren met slimme oplossingen om de stikstof die op boerderijen verloren dreigt te gaan af te vangen en beschikbaar te maken als meststof voor gewassen. Per saldo betekend dat minder input van buiten, minder verliezen naar de omgeving en toch hetzelfde resultaat: melk, vlees en eieren uit de Gelderse Vallei. De toekomst is lang niet zo somber en donker als 2020 ons vaak doet geloven.
Ben Apeldoorn
Melkveehouder in Woudenberg