Welkom op de website van Vallei

13 april 2019

Jans varkens eten patat

Ben jij ook gek op patat? De varkens van familie van Ommeren in ieder geval wel! Dagelijks eten ze ‘restjes’ uit de voedselverwerkende industrie en werken zo op jaarbasis heel wat reststromen van de patat-, mosterd-, en broodverwerking weg. Tijdens de Smakelijke Tour laat Jan van Ommeren je graag zien wat de varkens krijgen. Wij vroegen hem alvast eens hoe dat zit.

Samen met zijn ouders houdt Jan van Ommeren 4.000 vleesvarkens in Lunteren. Het familiebedrijf koopt biggen aan op de leeftijd van 10 weken, die ze verzorgen tot ze de slachtrijpe leeftijd hebben. De varkens zijn dan ongeveer 4 maanden bij de familie en wegen zo’n 120 kg. Het bijzondere aan deze varkens is dat ze brijvoer krijgen. Dit vloeibare voer bestaat voor het grootste deel uit reststromen die vrijkomen bij de verwerking en productie van bijvoorbeeld tarwezetmeel, patat, bier, mosterd en brood. “Deze hoogwaardige afvalstromen zijn voor varkens prima voer dat je op deze manier omzet in een hoogwaardig stukje vlees”, vertelt een trotse Jan, die het brijmengsel aanvult met granen die grotendeels rechtstreeks vanaf de akkerbouwer op zijn bedrijf komen. “Al het voer kopen we zelf in. De granen malen en mengen we dagelijks voor we het voeren. We voorkomen op deze manier heel veel transport, wat daarmee de CO2-footprint verlaagt en we weten exact wat we onze dieren voeren”, legt Van Ommeren uit, die op deze manier ook kostprijstechnisch goed draait. “Door zo te werken lossen we een probleem, reststromen, van de voedingsindustrie op en sluiten een deel van de voedselkringloop.” Het vlees van de varkens verkoopt Van Ommeren aan Westfort. Op deze slachterij worden de varkens verder verwerkt en in delen wereldwijd verkocht. Naast varkens heeft familie van Ommeren ook zo’n 65 melkkoeien. “Omdat we op ons familiebedrijf twee takken hebben, komen we qua tijd wel eens in de knoei. Daarom hebben we een melkrobot, zodat we meer flexibiliteit hebben en niet meer vast zitten aan melktijden. Daarnaast kunnen de koeien nu naar behoefte gemolken worden. Je ziet ook dat de koeien gemiddeld 3 keer per dag gemolken worden door ons vrijwillige melksysteem”, vertelt Jan.

Geen geheimen

“We hebben geen geheimen. We proberen op een eerlijke manier met onze dieren om te gaan. Graag laten we ook zien dat je niet alles wat je in de media hoort direct moet geloven”, aldus de jonge ondernemer die weleens schoolklassen en andere groepen ontvangt en op Twitter te vinden is. Dit jaar doet de familie voor het eerst mee aan de Smakelijke Tour, een fietstocht met bezoek aan een drietal bedrijven in de omgeving van Lunteren.

Voerinstallatie, kalfjes en melkrobot bekijken

Jan en zijn ouders hechten veel waarde aan schoon, netjes en hygiënisch werken. Dat is dan ook de reden dat je tijdens de Smakelijke Tour niet in de stallen van de varkens kunt komen, omdat het risico op insleep van ziektes te groot is, zeker nu er Afrikaanse Varkenspest in Europa is. Wel laat Jan je graag de bijzondere brijvoerinstallaties met alle reststromen zien. Daarnaast kun je de kalveren, koeien en de melkrobot bekijken. Kom je ook kijken op 30 april?

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze