Kalveren gaan boven Barts schaatscarrière
“Wil je professioneel kunstschaatser worden?” Die vraag kreeg Bart van Dijk. En ondanks zijn liefde voor het ijs zegt Bart toch ‘nee’, want voor hem gaat er niets boven zijn kalveren.
In Terschuur runt Bart van Dijk (25) samen met zijn ouders een gemengd bedrijf met 45 melkkoeien en 1.300 kalveren. En dat doen ze niet alleen, want de hele familie springt graag bij. Tijdens het interview moet iemand nog even wat koeien voeren, de autoband oppompen of een silopoot vastzetten. In huize Van Dijk is er volop reuring én zijn er genoeg handige hulpen die wel even mee willen werken. En zeker bij de kalveren is dat ook wel nodig. Op dit moment heeft Bart net een nieuw koppel kalveren van twee weken oud gekregen. De dieren hebben een eigen hok, zodat Bart goed kan zien of het dier gezond is en voldoende drinkt. Over twee weken zijn de kalveren oud genoeg om samen in een groep van 10 dieren te zitten. Naast muesli leren ze dan ook stro en brok eten. Na ongeveer 10 weken verhuizen ze naar de andere stal. Dan hebben ze geen melk meer nodig en eten ze een mengsel van stro, maïs en brok. Als de dieren 8 maanden oud zijn, zijn ze slachtrijp. En dan mag familie van Dijk met z’n allen weer hard aan de bak om de stallen netjes schoon te maken en voor te bereiden op een nieuwe groep kalveren. Ze laten daar graag meer van zien aan niet-boeren, dus zijn daarom deelnemer én zelfs bestuurslid van Vallei Boert Bewust.
Innovatieve oplossing om mest en urine te scheiden
Als Bart over zijn kalveren praat, beginnen zijn ogen te glimmen. Met trots laat hij dan ook de nieuwe stal zien. Een prachtige, ruime stal vol daglicht. “Als ik ’s ochtends voer zie ik de zon opkomen. Als ik ’s middags weer ga voeren zie ik het langzaam donker worden. Dat is toch fantastisch werken!” Er zit een biologische luchtwasser in de stal. De filters halen met behulp van water ammoniak, geur en stof uit de lucht. Daarnaast heeft Bart nog iets bijzonders bedacht. Onder de roosters, waar de kalveren op staan en liggen, zit een dichte vloer. Hier schuift een mestschuif de kalverpoep 6 keer per dag weg de mestput in. Urine loopt via een sleufje in een aparte put. Zo houd je de mest en urine los van elkaar. Dit geeft een enorme ammoniakreductie. “We hebben dit echt gedaan voor de gezondheid van de kalveren”, geeft Bart aan. Een innovatieve oplossing, die ook de Wageningen Universiteit nu via het project Boer aan het Roer verder onderzoekt. Hopelijk komt deze innovatieve oplossing van Bart daarmee straks ook beschikbaar voor andere boeren als emissiearm stalsysteem.
Eigen kalfsvlees verkopen
“Corona heeft ons verschrikkelijk veel geld gekost”, vertelt Bart zorgelijk. “We kregen maar €2,75 per kg vlees, in plaats van de normale 3,75 euro. En dat bij het afleveren van 430 kalveren á 230 kg. Reken maar uit hoeveel dat kost.” Door de coronamaatregelen zijn restaurants gesloten. Dit is normaal de plek waar veel kalfsvlees naar toegaat. Toch zijn Bart en zijn familie niet bij de pakken neer gaan zitten. “We zijn ons eigen vlees gaan verkopen. Je kunt bij ons een gourmetpakket, vleespakket of zelfs een compleet kalf kopen die je zelf mag uitzoeken. Met name rond Kerst kreeg Bart veel bestellingen. “De mensen zijn allemaal positief. Ik krijg veel leuke reacties en mensen vinden het bijzonder dat het kalf echt bij ons zelf uit de stal komt’”, vertelt Bart, terwijl hij de deuren van de kalverstal weer dichtdoet. En dan snel de schaatsen onderbinden voor een rondje schaatsen op echt natuurijs!
Lees meer over het veelzijdige melkvee- en vleesveebedrijf van familie van Dijk.