Welkom op de website van Vallei

25 maart 2021

Maak kennis met onze enthousiaste kalverhouders Teunis & Henriëtte

“Ik ben de milkgirl op de milkboy”, vertelt Henriëtte van Stempvoort met een grote lach. Henriëtte zorgt er namelijk voor dat de 1.500 kalveren twee keer per dag lekkere warm melk krijgen. Wat het betekent om kalverhouder te zijn? Daar vertellen Teunis & Henriëtte je graag meer over!

“We krijgen kalfjes van twee weken oud die bij melkveehouders vandaan komen”, vertelt Henriëtte van Stempvoort. Met veel plezier zorgt zij samen met haar man Teunis voor ongeveer 1.500 kalveren op hun bedrijf in Ede. De eerste weken blijven de kalfjes in babyboxen. Zodat familie Stempvoort goed in de gaten kan houden of de kalveren gezond zijn, goed eten, drinken en lekker in hun vel zitten. “Die eerste weken zijn we echt 24/7 met de kalveren bezig. Ze snappen bijvoorbeeld ook niet gelijk waar het drinken staat, dus ze hebben veel hulp nodig. Maar daar maken we met elkaar ook een feestje van, met hulp van onze vier kinderen en extra hulp van buitenaf”, vertelt Henriëtte enthousiast. Na een week of 3 á 4 gaan de babyboxjes weg en staan de kalveren in groepen van 6 tot 8 dieren bij elkaar. Dan verzorgen Teunis en Henriëtte de dieren weer samen en dat betekent dat hun werkdag ’s ochtends om half 6 begint. Henriëtte op haar ‘milkboy’, waarmee ze de dieren twee keer per dag lekker warme melk geeft. Teunis komt er achteraan met het brok en stro, wat de kalfjes naast de melk in een aparte bak krijgen. Daarnaast hebben de kalveren natuurlijk onbeperkt water. Na ongeveer 28 weken zijn de kalveren slachtrijp en gaan ze naar het slachthuis. Letterlijk de hele wereld kan vervolgens genieten van het smaakvolle vlees.

Continu aan het optimaliseren

Als je kalverhouderij van Stempvoort op Facebook volgt kun je het al zien: Teunis & Henriëtte hebben net weer een verbouwing afgerond. Het automatische ruwvoersysteem mengt het stro met de brok en zorgt dat Teunis dit met zijn elektrische voerkar netjes afgewogen per groep kalveren kan doseren. En dat typeert het gezinsbedrijf: ze hebben de boel goed voor elkaar. “De afgelopen 9 jaren zijn we eigenlijk continu aan het optimaliseren geweest. We produceren voedsel, dus willen graag dat ons bedrijf er netjes uitziet en we daarmee echt een visitekaartje voor de sector kunnen zijn”, vindt Henriëtte. Zo gebruikt het gezinsbedrijf bijvoorbeeld houtpallets voor de biomassakachel, die het water voor de melk opwarmt zodat ze geen gas nodig hebben.

Ziel & zaligheid in de kalveren

Er bestaan veel vooroordelen over de kalversector. Wij willen graag transparant zijn. We stoppen onze ziel en zaligheid in ons bedrijf en zijn heel bewust bezig met het goed verzorgen van onze dieren. En nee, die staan dus niet in kleine hokjes, zoals veel mensen vaak denken. Van dat negatieve imago willen we graag af, daarom zijn we ook lid van Vallei Boert Bewust”, legt Teunis uit. “We hebben eerder meegedaan met de Vallei Boert Bewust-fietstocht ‘De Smakelijke Tour’. Het geeft zoveel positieve energie als je mensen meer over je bedrijf kunt vertellen, echt heel erg leuk”, vertelt Henriëtte, die dan ook staat te trappelen tot de coronamaatregelen versoepelen en ze eindelijk weer mensen op het erf kan ontvangen. En daar kijken wij met haar mee naar uit! Dus houd onze website & social media in de gaten voor de mogelijkheden.

Ontdek hier meer over de kalveren van Teunis en Henriëtte

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Partners

Gold

Silver

Bronze