Vioolconcert tussen de koeien

Vioolconcert tussen de koeien
13
juli

Terwijl het Woudenbergs jeugdorkest 'Old Mac Donald had a farm' speelt, onthullen Renske en Gijs Van Loenen het Vallei Boert Bewust-bord. Wethouder Erik van Beurden houdt een toespraak, waarna melkveehoudster Marlies kort wat meer uitlegt over de avond. En dan kan het echte spektakel beginnen: een heus vioolconcert tussen de koeien! Een bijzondere aftrap van de deelname aan Vallei Boert Bewust bij familie Van Loenen uit Leusden.

"Net als mijn oudste dochter Iris speel ik viool bij de muziekschool in Woudenberg. Tijdens de repetitieavond hadden we het over de meeste bijzondere plek waar je ooit een concert hebt gehad. Al pratende kwam het idee naar boven om een concert te organiseren tussen de koeien. Omdat we recent lid zijn geworden van Vallei Boert Bewust hadden we direct een mooie aanleiding voor het concert", vertelt de enthousiaste Marlies van Loenen, die zelf wel even moest slikken dat het ineens zo groots werd, toen ook wethouder Van Beurden aansloot. Met ruim 80 bezoekers is deze try-out dan ook een groot succes te noemen. "En ik hoorde nog heel veel mensen die er graag bij hadden willen zijn." Ook boer Gerti was er bij en maakte deze leuke vlog.

Loeiende koeien

"Ik vond het ook wel heel spannend. Hoe zouden de koeien reageren? "Maar ik dacht als de koeien het geluid van 3 grote kango's aan kunnen tijdens de verbouwing van de melkstal, moeten 20 violisten ook wel lukken." Marlies' zorgen waren voor niets, de koeien reageerden bijzonder goed. De nieuwsgierigste koeien stonden eerste rang aan het voerhek, de rest bleef gewoon liggen herkauwen. "Ik vroeg de aanwezigen vooraf ook om rustig te beginnen met klappen om te kijken hoe de koeien reageerde. Eén van de koeien begon daarop keihard te loeien. Dat geeft gelijk een losse, ongedwongen sfeer. Bij klassieke muziek is de sfeer vaak formeel en dat terwijl heel veel muziek juist niet als formeel geschreven is, maar echt volksmuziek is," vertelt Marlies voor wie haar twee passies, koeien en viool, samen kwamen op deze bijzondere avond. En of de koeien ook meer melk gaven? "Ze gaven niet meer, maar zeker niet minder", grapt de boerin.

'Gat in de markt'

Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot, Water Music van Händel en als geintje tussendoor de tune van animatieserie Inspector Gadget. Het kwam allemaal voorbij tijdens dit bijzondere concert van het Woudenbergse Kamerorkest, waar Marlies en Iris viool spelen. Tussendoor was er ruimte voor een kleine uitleg over het muziekstuk, of bijvoorbeeld een gedicht van Brigitte Kraandorp over de koe. Deze avond waren alleen de strijkers, in dit geval viool en cello, van de partij. "De bezoekers vonden het ontzettend leuk. Ik denk ook echt dat het een gat in de markt is", aldus Marlies die ondertussen al nadenkt over een vervolg. "Misschien een concert met wat lichtere jazzmuziek, een pop-up expositie, boekenleesclub, of misschien zet ik wel een schilder- of schrijversclub tussen de koeien", droomt Marlies verder. Eén ding is zeker, dit was zeker niet de laatste culturele activiteit bij de koeien van familie van Loenen.

Houd onze website en social media in de gaten voor activiteiten bij Marlies én de andere Vallei Boert Bewust boeren. Bekijk hier alle activiteiten voor de komende periode.

Over het bedrijf van Kees en Marlies van Loenen

Op hoeve 'Het Hek' in Leusden houden Kees en Marlies van Loenen samen met hun drie kinderen 100 melkkoeien. De melk van de koeien, die overdag in de wei lopen, gaat naar Leerdammer, die er Leerdammer kaas van maakt. "Wij zijn trots op ons bedrijf en de agrarische sector, daarom laten we jullie graag zien wat er op ons bedrijf gebeurt en dat is dan ook de reden dat wij deelnemen aan Vallei Boert Bewust", aldus Marlies. Lees meer over het bedrijf van familie Van Loenen.


Bordonthulling fam van Loenen

Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we ervan uit dat je instemt met het gebruik van cookies. Lees meer.
akkoord »