Kalvermest van familie Evers in vier delen gesplitst

Kalvermest van familie Evers in vier delen gesplitst
16
april

Het bedrijf van Wouter en Arien Evers is één van bedrijven die je bezoekt tijdens De Smakelijke Tour. Wij gingen alvast voor je op onderzoek uit naar dit bedrijf met kalveren op de grens van Putten en Nijkerk. Wist je bijvoorbeeld al dat hun kalverenmest tot maar liefst 4 verschillende componenten uit elkaar gehaald wordt, om zoveel mogelijk weer te kunnen gebruiken?

Hoe ziet jullie bedrijf eruit?

"Wij houden zo'n 1.550 kalveren in drie stallen. De kalfjes komen van Nederlandse melkveebedrijven. Als ze twee weken oud zijn komen ze bij ons op het bedrijf, waar ze blijven tot 28 á 29 weken, waarna ze geslacht worden. Wij werken met het zogenaamde 'all-in all-out systeem'. Dat betekent dat alle kalfjes tegelijk komen en ook tegelijk weer weg gaan. Zo houden we de infectiedruk zo laag mogelijk."

Wat eten de kalveren?

"De eerste week drinken de kalfjes twee keer per dag melk. Om de kalfjes goed in de gaten te kunnen houden staan ze tot vier weken in babyboxjes, dat betekent dat ze een eigen hokje hebben en we dus goed kunnen controleren of het kalf goed drinkt of hulp van ons nodig heeft. Vanaf de tweede week krijgen ze daarnaast onbeperkt gehakseld stro en brok. Twee keer per dag krijgen ze water en melk te drinken. In totaal eet en drinkt een kalf bij ons ongeveer 250 kg melkpoeder en 350 kg brok."

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de agrarische sector. Hoe zijn jullie bijvoorbeeld bezig met energie?

"Wij hebben een eigen biomassakachel, die verbrandt gedroogde houtsnippers om energie op te wekken. Alle energie die we daarnaast gebruiken is groene energie. Daarnaast gebruiken we voor de stal natuurlijke ventilatie, waar nauwelijks energie voor nodig is. In de laatste plaats hebben we een frequentieregelaar, die de stroom af kan sluiten en stroompieken op kan vangen, zodat we zo min mogelijk energie verspillen."

Wat gebeurt er met de mest van de kalveren?

"Een groot deel van de mest gaat naar de Stichting Mestverwerking Gelderland. Hier halen ze de mest als het ware uit elkaar tot vier delen. De vaste fractie, met 25% droge stof is een heel mooi product voor bijvoorbeeld tuinaarde. De gier, dus het vloeibare deel, wordt ontwaterd met behulp van bacteriën. Deze bewerkte gier wordt afgevoerd. Dan is er als derde nog slib, dat is een mooi product voor in de akkerbouw en voor vergisters die daar weer energie van produceren. Daarnaast blijft er water over, wat naar het riool gaat."

Waarom doen jullie mee aan Vallei Boert Bewust?

"Omdat we op een simpele manier willen laten zien wat wij op ons bedrijf doen."

Op donderdag 3 mei is De Smakelijke Tour, waarbij je jullie bedrijf kunt bezoeken. Wat is er bij jullie op de boerderij te zien?

"Vanuit de skybox, een ruimte boven de stal, kun je naar de kalveren en de melkinstallatie kijken. Daarnaast kun je ook in de stal zelf kijken, daar zijn wij ook om al je vragen te beantwoorden. Voor de kinderen is er een springkussen en ook niet onbelangrijk: je krijgt (een deel van) een heerlijke lunch."

Meer lezen over het bedrijf van Wouter en Arien? Kijk dan op hun bedrijfspagina.

Kijken bij familie Evers

Op 3 mei ben je van harte welkom om te komen kijken bij Wouter en Arien Evers tijdens de fietstocht De Smakelijke Tour. Meld je daarvoor tussen 10.00 en 11.00 uur bij het eerste bedrijf op de route, aan de Lankerenseweg 17 in Voorthuizen. Tot ziens bij Wouter en Arien?!

Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we ervan uit dat je instemt met het gebruik van cookies. Lees meer.
akkoord »