Varkens in de wei bij boer Richard (25)

Varkens in de wei bij boer Richard (25)
13
januari

"Ik wil graag aan jou als consument laten zien hoe het er aan toe gaat op een biologisch zeugenbedrijf", vertelt Richard Nummerdor over zijn reden om deel te nemen aan Vallei Boert Bewust. Met zijn 25 jaar is Richard een van onze jongste én nieuwste deelnemers. Een goede reden om nog eens verder door te praten met deze nuchtere varkensboer.

Samen met zijn ouders en 4 zussen woont Richard Nummerdor in Ermelo. Vader Aart Jan en Richard werken beide fulltime tussen hun varkens.

Wat voor bedrijf hebben jullie?

"Wij hebben een biologisch zeugenbedrijf met 200 zeugen (moedervarkens) met eigen aanfok. Dit betekent dat we nooit varkens aankopen, maar zelf biggen aanhouden die weer zeug worden."

Hoe ziet het leven van een big eruit?

"Als de big wordt geboren, blijft het 40 dagen, samen met de andere broertjes en zusjes, bij de moeder. Daarna worden ze gespeend, dat betekent dat ze niet meer bij de moeder blijven omdat ze groot genoeg zijn om zichzelf te redden. Tot de biggen ongeveer 25 tot 30 kilo wegen blijven ze bij ons. Daarna gaan de biggen naar een biologische vleesvarkenshouder. Deze houdt de biggen tot ze slachtrijp zijn. Dan wegen de varkens ongeveer 120 kg en zijn ze 4 á 5 maanden oud. Biggen die we zelf aanhouden, blijven gewoon op ons bedrijf. Als ze 240 dagen oud zijn worden ze voor het eerst geïnsemineerd en krijgen vanaf dan ruim 2 keer biggen per jaar."

Wat is verschil tussen een biologische en niet-biologische zeugenhouderij?

"Al onze varkens kunnen zowel naar binnen, op stro, als naar buiten in een verharde uitloop. De drachtige zeugen lopen daarnaast in de biologische wei. Alle varkens krijgen biologisch ruwvoer en brok, dat betekent dat de gewassen die in dit voer zitten geen onkruidbestrijdingsmiddel hebben gekregen. De zeugen lopen in principe altijd los, de biggen blijven langer bij de zeug en de varkens hebben meer ruimte. We werken met een dag- en nachtritme, op basis van natuurlijk licht."

Waarom zijn jullie biologisch geworden?

"Met name vanwege het werkplezier zijn we ruim een jaar geleden overgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering. Door op deze manier varkens te houden hoeven we niet te groeien in aantal zeugen en houden we de omvang van het gezinsbedrijf. Wij vinden het fijn dat we onze dieren hierdoor meer aandacht kunnen geven. De varkens lopen buiten, zelf kom je ook meer buiten. Dat vinden we een diervriendelijk systeem en voor onszelf erg prettig werken."

Hoe ging dat proces van niet-biologisch naar biologisch?

"Het omschakelen is een heel gebeuren. De varkens moeten een half jaar op de biologische wijze gevoerd en gehouden zijn voor ze het keurmerk biologisch krijgen. Voor de grond kost het 2 jaar tijd voor het echt biologisch is. We hebben gewoon onze eigen zeugen gehouden, maar het is echt een wereld van verschil. Het voer is anders, de stal is anders, we zijn veel meer afhankelijk van het weer. Dat moet je allemaal opnieuw uitvinden."

Waar gaat jullie vlees heen?

"Het varkensvlees vanaf de vleesvarkenshouders waar onze biggen heengaan, en ook het vlees van onze zeugen, als ze bijvoorbeeld niet meer drachtig worden, gaat naar De Groene Weg. Onder andere in hun slagerijen in Amersfoort, Apeldoorn en Arnhem kun je dit vlees kopen."

Wat is het grootste misverstand over de varkenssector?

"Veel mensen weten niet goed hoe een varkens zich gedraagt. Tijdens onze open dag vorig jaar, stond ik toevallig met een aantal bezoekers te kijken bij een zeug met al wat grotere biggen. Toen die wilden drinken gaf dat eerst wat geschreeuw en geruzie. Toen dacht een van de bezoekers dat er wat aan de hand was, maar voor varkens is dat heel normaal. Ze hebben een duidelijke rangorde en dan krijg je soms rangordegevechten. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de drachtige zeugen. Als er een dominante zeug graag bij het voerstation wil om haar brok op te halen, dan jaagt ze de rest weg. Dan is er niets mis, maar dat is hoe varkens zijn en hoe ze zich gedragen."


Wil je meer zien en lezen over het bedrijf van Richard en zijn familie? Kijk dan op hun bedrijvenpagina.

Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we ervan uit dat je instemt met het gebruik van cookies. Lees meer.
akkoord »