Kalverhouderij Mts Brouwer-Hardeman

Kalverhouderij Mts Brouwer-Hardeman

Over Kalverhouderij Mts Brouwer-Hardeman

Onze grootouders hebben dit bedrijf in 1933 gekocht als gemengd bedrijf. Er werden toen koeien, kippen en varkens gehouden. Onze ouders hebben dit later overgenomen en zijn verder gegaan met koeien en varkens. In 1999 zijn mijn ouders gestopt met melken en is het bedrijf overgestapt op vleeskalveren.

In 2001 zijn de varkens stallen ook omgebouwd tot een vleeskalveren stal. Ik werkte toen de tijd zelf in de kalverstalinrichting maar wilde zelf ook graag werken in de vleeskalversector. We hebben toen de grond van onze ouders gekocht en gekeken wat de mogelijkheden waren. De beste optie was het bedrijf te splitsen en twee bedrijven te maken. In 2006 hebben we vergunningen gekregen en zijn we van start gegaan met de kalverstal.

In deze stal hebben we gekozen voor een stalinrichting met een centrale gang en links en rechtse dwarsgangen. In de stal is ruimte voor 780 kalveren. Het warme water voor de melk van de kalveren stookten we warm met een palletkachel. Deze hebben we in 2013 ingeruild voor een biomassakachel.

Om op energie te besparen maken wij gebruik van frequentie gestuurde ventilatie. Het ventilatiesysteem willen we wel nog verder aanpassen. Zo willen we graag gebruik gaan maken van klep ventilatie omdat wij denken dat vooral bij de kleine kalveren we de stal beter op temperatuur kunnen houden. Om dit ventilatiesysteem goed te kunnen sturen, worden er in de stal pascal meters aangebracht. Aan de hand van deze meters kunnen we zien of de inlaat, voor een optimaal klimaat voor onze kalveren, verder open of dicht moet

Bijzonderheden


Op dit bedrijf wordt als duurzame energiebron gebruik gemaakt van een biomassakachel die het gehele bedrijf plus het woonhuis voorziet van energie. De kachel wordt gestookt op houtsnippers. Door het gebruik van biologische brandstoffen is er een kortere CO2 kringloop die een gunstige invloed heeft op het broeikaseffect.
milieu
mest
energie
welzijn
diergezondheid
maatschappij

waar onze boeren te vinden zijnAls je doorgaat met het gebruiken van deze website, gaan we ervan uit dat je instemt met het gebruik van cookies. Lees meer.
akkoord »